top of page

Terugblik ALV en NWP ledendag

Maandag 23 mei stond in het teken van energie uit water. NWP leden kwamen bijéén in Vlissingen om het EWA netwerk te ontmoeten bij HZ University of Applied Sciences in Vlissingen. In de ochtend hield EWA haar Algemene Jaarvergadering.


Het NWP bezoek aan Vlissingen was onderdeel van de jaarlijkse NWP ledendagen, waarbij telkens verschillende aansprekende water projecten in Nederland bezocht worden. De middag startte met presentatie van Jacob van Berkel, Lector van de HZ Delta Power Groep over het Spelen met Stroom project, dat onlangs is afgerond. Een aantal van de conclusies luiden:

  • Getijenergie heeft volgens PZEM een 10 % hogere handelswaarde dankzij de voorspelbaarheid

  • Getijdenenergie is volgens Enduris een goed alternatief voor gebieden waar net-congestie is en daardoor geen ruimte in het net is voor wind en zon vanwege te hoge piekbelasting. Getijdenergie heeft immders minder hoge en onregelmatige pieken.

  • Dankzij zeer snel schakelen kunnen turbines zowel turbineren om vermogen te leveren & ook pompen op ieder gewenst moment en zo bijdragen aan verbeteren van waterkwaliteit en waterveiligheid.

Daarna volgden vier quickfire presentaties van energie uit water innovaties; eerst met Willem Molenaar over de Water2Energy getijdenturbine, gevolgd door Maarten Berkhout over de Seaqurrent tidal kite. Pieter Hack van RED-Stack vertelde over hoe je energie opwekt uit het verschil tussen zoet en zout water en Menno Broers gaf een overzicht van kansen voor laagverval waterkracht in Nederland met visvriendelijke oplossingen.


Daarna bezochten we de laboratoriumopstelling voor pomp-accumulatie dat deel uit maakt van het "Spelen met stroom"-project en werd het snel schakelen, pompen en turbineren "live" gedemonstreerd. Iedereen kon zien hoe het water snel van het ene resevoir (zee) naar het andere resevoir (meer) stroomde en terug.De dag werd afgesloten met een gezellige netwerkborrel bij het proefproject van Water2Energy in de haven van Vlissingen. De regen mocht de pret niet drukken; we waren hier om elkaar te leren kennen en te inspireren en die missie was zeer geslaagd.


De demonstratie turbine van Water2Energy is mogelijk gemaakt dankzij het ENCORE project, dat geleid wordt door Bluespring, en financiele steun ontvangt uit het INTERREG 2Zeëen programma. Ook provincie Zeeland draagt financieel bij aan de Water2Energy demo.


28 weergaven0 opmerkingen

Σχόλια


bottom of page