top of page

Oceaanstroming in Nederland

vector wave_edited_edited_edited.png

In Nederland kennen we eigenlijk geen oceaanstroming. De stromingen die we hebben zijn vooral rivierstromingen en getijdenstromingen.

Toch zijn een aantal Nederlandse ontwikkelaars bezig met oplossingen: lees hieronder de oplossingen van Equinox en Seaqurrent.

Ocean_currents_1943_(borderless)3.png

Nederlandse ontwikkelingen oceaanstroming

 

In Nederland werken Equinox en Seaqurrent aan oplossingen die in de oceaanstromingen opgesteld kunnen worden.

Equinox turbines

Equinox ontwikkelt turbines die zijn ontworpen om elektriciteit op te wekken uit gestaag stromende oceaanstroom. Ondersteund door Damen Shipyards, werkend vanuit het Damen-hoofdkwartier in Gorinchem, bereiden innovators Pieter de Haas, Joris van Dijk en Andries van Unen zich voor om binnen vijf jaar commercieel werkende oceaanstroomturbines te kunnen installeren.

Het concept kenmerkt zich door de grote rotor diameter met turbines aan de vleugeltips. De vleugeltips ervaren relatief hoge stroomsnelheden., waardoor ze optimaal kunnen presteren.

Getijdenvlieger door SeaQurrent

Getijden- en oceaanstromingen bevatten een enorme hoeveelheid kinetische energie. De gepatenteerde ‘multi-wing’ TidalKite™ maakt het mogelijk om schone elektriciteit op te wekken, ook uit ondiepere wateren met lagere stroomsnelheden.

SeaQurrent heeft in 2018 en 2019 met succes een schaalmodel van de TidalKite™ in de Waddenzee gebouwd, getest en geëxploiteerd. De tests waren gericht op de optimalisatie van het vliegeren en de operationele bediening in een echte omgeving. In 2022 is de volgende test van een opgeschaalde kite gepland bij Ameland.

02

Getijdenenergie

This is your Project description. Provide a brief summary to help visitors understand the context and background of your work. Click on "Edit Text" or double click on the text box to start.

Damen-foto-2-Turbine-concept_9-2022-2.webp
TidalKite_MAL.jpeg
bottom of page