top of page

Regionale Energiestrategie: omarm(t) Energie uit Water!

Op woensdag 2 november vond het tweede RES-congres ‘Werken aan onze toekomst’ plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Het was een zeer goed bezocht event met 700 deelnemers van overheden, maatschappelijke organisaties, netbeheerders, marktpartijen, wetenschappers en (burger)initiatieven. EWA was ook van de partij om te pleiten voor concrete ambities in de RES-en voor energie uit water en bij te dragen aan de EU strategie voor Offshore Renewable Energy.


EWA-bestuurleden op RES-congres:

Menno Broers van Blue Energy Concepts en Maarten Berkhout van Seaqurrent

Het tegengaan van klimaatverandering en de energietransitie blijven een enorme uitdaging. De gevolgen van klimaatverandering worden steeds zichtbaarder en alle maatregelen blijven onvoldoende. Er wordt zwaar ingezet op wind op zee en daarnaast op duurzame energie in de regio's.


Daarbij worden diverse opties, waaronder energie uit water in de vorm van waterkracht, golfenergie, getijdenenergie en osmose-energie nog onvoldoende omarmd. Dit terwijl energie uit water juist goed past in veel regio's, goed past in het elektriciteitsnet (congestie) en ook elektriciteit levert als het niet waait of de zon minder schijnt. We hebben alle opties nodig om deze enorme uitdaging het hoofd te bieden en om Nederland droog te houden. Daarbij moeten we alle opties inzetten.


Onze takeaways van het RES-congres:

- 7 van de 30 RES-en hebben energie uit water meegenomen. Dat is al een heel goed begin. Zeeland en Noord-Holland Noord benoemen concreet de kansen voor golf- en getijdenenergie.

- we zijn pas onderweg en lopen tegen grenzen aan zoals netcongestie. De regio's moeten nieuwe oplossingen omarmen en toevoegen in de RES-en 2.0 met concrete ambities

- Niet praten, maar poetsen: omarm de ondernemer! De ondernemer ziet kansen en heeft oplossingen.

- Een voorstel uit de Hackathon was om de Energiewet aan te passen om lokale initiatieven ruim baan te geven. Coöperaties die lokaal stroom willen opwekken en gebruiken krijgen zo kans om projecten uit te voeren. Projecten die nu al technisch mogelijk zijn, ook met de huidige netcongestie, omdat ze slechts een klein deel van het net gebruiken. Hiermee breng je energie uit water projecten ook dichter bij de burger.


Kortom, energie uit water draagt bij aan de transitiedoelstellingen, biedt leveringszekerheid en past bij "Nederland Waterland". Daarnaast biedt het toekomstige duurzame banen in een blauwe economie. Dit realiseren gaat niet vanzelf, EWA en haar leden werken er hard aan om energie uit water in Nederland een realiteit te maken. Dit verdient ook uw steun.


Van water krijgen wij energie! Steun EWA en word nu lid.

EWA bevordert de opwekking en de toepassing van energie uit water en zet zich in voor haar leden door gemeenschappelijke belangen te behartigen. EWA vertegenwoordigt leden die werken aan waterkracht, golf- en getijdenenergie, OTEC en energie uit verschil tussen zoet en zout water. EWA steunt ook drijvende zonne-energie op zee.


Volg ons ook op LinkedIn.


76 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page