top of page

Minister Jetten ontvangt TNO-rapport, EWA leidt dialoog over kansen voor energie uit water Waddengebied

Bijgewerkt op: 2 feb.


"Niet alleen in de Wadden is er potentieel, maar ook elders in het land en wereldwijd als exportproduct." Rob Jetten, minister van klimaat & energie

Aanbieding rapport aan Jetten

Tijdens een bijeenkomst met minister Jetten, georganiseerd door het Waddenfonds, heeft EWA twee sessies gemodereerd waarin verder ingegaan is op de mogelijkheden om duurzame energie uit zeebronnen te benutten. Aanleiding was een rapport van een TNO-studie over de potentie van deze bronnen voor het Waddengebied, met het Waddenfonds als hoofdopdrachtgever.


Dialoog

Maarten Berkhout, bestuurslid van EWA en medeoprichter van SeaQurrent, ging in gesprek met Anne Mieke van der Werf (Directeur business development van Invest-NL) en Simon Stark (CTO van DMEC) over benodigde vervolgstappen om de geïdentificeerde potentie te realiseren. Daarbij werd ook de enorme exportpotentie beschouwd. Hierover ging Maarten ook in gesprek met Valentin Dupont (policy officer van Ocean Energy Europe) en Andrew Smith (onafhankelijke sectorexpert) die het internationale perspectief, de koploperspositie van Nederland op dit gebied en de enorme potentie om met duurzame energie en banen bij te dragen aan de energie-autonomie van de Europese Unie.

Nederland Koploperspositie

Duidelijk werd dat om de koploperspositie te behouden er fysieke ruimte nodig is en financiële steun nodig is. Daarmee kan Nederland bijdragen aan de EU potentie die Dupont noemde 100GW (10x de huidige NL windcapaciteit) en 500.000 duurzame banen. EWA zet met haar activiteiten erop in om dit te realiseren.


Het rapport

Het TNO-onderzoek naar het potentieel van energie uit water (EuW) in en rondom het Waddengebied werd op woensdag 31 januari 2024 door Rosan Kocken, voorzitter van het Waddenfonds, aan minister Rob Jetten van energie overhandigd. De studie is uitgevoerd in opdracht van het Waddenfonds, Invest-NL, ontwikkelingsmaatschappij Noord-Holland Noord en gemeentes en provincies in het gebied.


Zes oplossingen

In het rapport worden zes energie uit water oplossingen beschouwd, allen EWA-leden: drie golftechnologieën (Slowmill, Dutch Wave Power en Symphony), twee getijdentechnologieën (Seaqurrent en Dutch Flow Fin) en één oplossing op basis van het potentiaalverschil tussen zoet en zout water (REDstack). Het rapport toont aan dat EuW-oplossingen een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de ambities in het gebied, op een wijze die passend is en de kernwaarden van het gebied, het open en wijdse landschap, intact laat.

40 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page