top of page

Adaptieve beleidsmaatregelen om innovaties naar de markt te brengen

Bijgewerkt op: 15 okt 2022

"Het ondersteunen van Zeeuwse innovaties zit in ons DNA. In Zeeland maken we projecten mogelijk door de risico's aan te pakken op basis van eerdere ervaringen. Ook zien we dat er veel belangstelling is van ons regionale nutsbedrijf om 'zelfgemaakte' elektriciteit uit zee te leveren." Leo van der Klip, provincie Zeeland


"Oceaanenergie wordt door de Texel omarmd als alternatief voor wind en zon", Wouter Methorst, Gemeente Texel


"We moeten ruimte creeeren voor oceaanenergie", Xavier Guillou, DG MARE



Enkele citaten om u een voorproefje te geven van wat we besproken hebben tijdens de levendige validatieworkshop op 27 juni jl. De workshop was georganiseerd op initiatief van EWA in samenwerking met Bluespring. Beleidsmakers van de Europese commissie, Nederlandse ministeries en provincies gingen in discussie over adaptieve beleidsmaatregelen om innovaties op het gebied van offshore hernieuwbare energie naar de markt te brengen.


Offshore hernieuwbare energiebronnen bieden veel verschillende voordelen, metname op regionaal niveau. Het is hoog tijd om deze innovaties naar de markt te brengen en de voordelen voor de regios te verzilveren. De energietransitie is in volle gang. Juist nu is het van belang om een gezamenlijk begrip te creëren van de beleidsbehoeften in elke fase van de ontwikkeling van de innovaties, zodat ze tijdig kunnen worden ingezet.




 


Conclusies:


- Oceaanenergie kan een sleutelrol spelen op de weg naar net-zero in de EU en NL en heeft meerdere voordelen op regionaal niveau, waaronder het creëren van werkgelegenheid, aantrekkelijke kustgemeenschappen en klimaatadaptatie.


- Zonne-energie op zee, golf- en getijdenenergie kunnen worden gecombineerd met windparken. Hierdoor wordt het energiesysteem betrouwbaarder, betaalbaarder en kostenbesparend, omdat de bronnen ook beschikbaar zijn wanneer het niet of minder waait. Hierdoor is er minder energieopslag nodig met energie uit water in de mix. Ook dragen ze bij aan een efficiënter ruimtegebruik van de zee.


- Ondersteuning van de technologie in elke fase van de ontwikkeling en het wegnemen van commerciële en regelgevingsbarrières kunnen het potentieel ontsluiten


- Ontwerp beleidsmaatregelen die nodig zijn om de EU-doelstellingen te halen op het gebied van offshore hernieuwbare energie op basis van validatie van de technologie (user cases).


- Het gebruik van adaptieve beleidsaanbevelingen versnelt technologische vooruitgang en zorgt voor marktcreatie.


Het was goed om op verschillende niveaus beleidsmakers in gesprek met elkaar te laten gaan. Er waren vertegenwoordigers van de provincies Zeeland, Zuid-Holland, en gemeenten Texel en Den Haag, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Waddenfonds, technologie ontwikkelaars, en van de Europese Commissie DG MARE, DG ENER, en DG RTD. Ons plan is om na de zomer nog een aantal workshops te organiseren met beleidsmakers en regionale stakeholders. Als je meer wilt weten of betrokken wilt zijn bij de volgende workshops, laat het ons weten via contact (at) energieuitwater.nl.





Download de high-res versie van de Adaptive Polkicy Interventions hier:



Deze workshop werd georganiseerd door Bluespring en is mede mogelijk gemaakt dankzij het Interreg2Seas ENCORE project dat financiering ontvangt uit het Interreg 2 Zeeën programma. Ook de provincies Zuid- en Noord-Holland en Zeeland bieden financiële ondersteuning.



 
 
 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page