Nieuws

Hieronder een verzameling van recente nieuwsitems en conferenties uit de internationale media. Heeft u een nieuwsitem dat u wilt delen met het EWA netwerk? Stuur ons een berichtje via het contact formulier en we zorgen er voor dat het item geplaatst wordt.

Low-land hydropower: theory and practice

Geplaatst 17 sep. 2018 06:50 door Peter Scheijgrond

date:    Thursday, 20 September 09:00
Venue    Westvest 72611 AX Delft

Renewable energy from water is often considered infeasible in flat, low-land regions. However, there are plenty of opportunities to tap into the power produced by rivers, waves and tides. On this day we bring together the practical and the academic world. Join us on this day-long seminar (including site visit!) to:

  • Theory: What are current knowledge gaps?
  • Practical: How much energy can be won from low-head solutions?
  • Frontiers: New technologies, on-going research

Practical Information

The morning program will take place at IHE Delft.
Registration via the NCR website.
For questions you can contact dr. Alessandra Crosato;

This theme day is sponsored by NCK Netherlands Centre for Coastal Research


Program

Stakeholderbijeenkomst Tocardo getijcentrale Oosterscheldekering

Geplaatst 17 sep. 2018 06:21 door Peter Scheijgrond   [ 17 sep. 2018 06:22 bijgewerkt ]

02 oktober 2018
Tijd:  12.30 uur
Locatie:  ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Kousteensedijk 7 te Middelburg

Namens Tocardo en de onderzoeksinstellingen nodigt de ZMf u uit voor de tweede informatiemiddag over het onderzoek dat is uitgevoerd sinds de in gebruik name van de getijdencentrale in de Oosterscheldekering.

Het onderzoek richtte zich o.a. op de invloed van de centrale op omgeving, de veiligheid van de kering, effecten op zandhonger, vissen en zeezoogdieren en wordt uitgevoerd door TU Delft, Deltares, Universiteit Utrecht en Wageningen Marine Research.

Deze stakeholderbijeenkomst zal plaatsvinden op dinsdag 2 oktober 2018 vanaf 12.30 uur in de Aula van de ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Kousteensedijk 7 te Middelburg.

U kunt zich hier aanmelden. Per mail ontvangt u dan van ons nog een bevestiging van uw aanmelding.

Miljoenen voor hogere waterkwaliteit

Geplaatst 26 mrt. 2018 23:40 door Peter Scheijgrond

Benno Boeters | woensdag 21 maart 2018

Van: https://www.technischweekblad.nl/nieuws/miljoenen-voor-hogere-waterkwaliteit/item11512

Het kabinet trekt de portemonnee voor maatregelen om de slechte waterkwaliteit in verschillende gebieden te verbeteren.

Zo wil het kabinet voldoen aan de in Brussel afgesproken Kaderrichtlijn Water. Begin maart stelden de ministers van Infrastructuur & Waterstaat en van Landbouw, Natuur & Visserij € 275 miljoen beschikbaar. Het grootste deel, € 100 miljoen, gaat naar twee programma’s om de uitstoot van dierlijke mest te beperken. Het Actieprogramma Nitraatrichtlijn en de agenda Vitaal Platteland (€ 60 miljoen en € 40 miljoen) moeten ervoor zorgen dat Nederland lozing van mest in de hand houdt.

Voor het Grevelingenmeer tussen Zeeland en Zuid-Holland komt nu € 75 miljoen extra op tafel, voor een doorlaat in de Brouwersdam. Deze moet weer een getij terugbrengen in het grootste zoutwatermeer van Europa, dat nu lijdt aan zuurstofgebrek en afstervende flora en fauna. In plaats van de 125 m3/s die nu door de in 1978 aangelegde sluis kan, moeten minstens vijftien kokers in de dam zo’n 1.000 m3/s kunnen doorlaten, zodat het peil op de Grevelingen zo’n 25 cm kan stijgen en dalen. Aan de oostkant van het meer kan de Flakkeese spuisluis 65 m3/s in de Oosterschelde lozen.

Meer turbines

Met name de provincies dringen erop aan ruimte voor turbines in de doorlaat te maken die getijdenenergie kunnen opwekken. Dat houdt in dat de doorlaat geen vijftien maar mogelijk 21 kokers krijgt om de weerstand van die turbines te compenseren. Of de getijdencentrale er daadwerkelijk komt hangt af van de financiering door marktpartijen met eventuele bijdragen vanuit de overheid. Eind 2018 dient duidelijk te zijn of de meerkosten van de grotere doorlaat met turbines gedekt zijn.

Een derde grote post in de beschikbaar gestelde middelen is de € 70 miljoen voor maatregelen om microplastics en medicijnresten uit het oppervlaktewater te weren, door deze vervuiling zowel bij de bron als bij de rioolwaterzuiveringsinstallaties aan te pakken.

Voor een kwelderproject in het Waddengebied bij de Eems-Dollard is € 16 miljoen vrijgemaakt. Door slib af te vangen wil men het water minder troebel maken, waardoor vissen en planten hier beter gedijen.

Van der Straaten bouwt getijdencentrum Grevelingendam

Geplaatst 26 mrt. 2018 23:36 door Peter Scheijgrond   [ 26 mrt. 2018 23:41 bijgewerkt ]

Ernst Jan Rozendaal 22-03-18

BRUINISSE - Aannemingsmaatschappij Van der Straaten uit Hansweert begint volgende maand met de bouw van het Tidal Technology Center (TTC) in de Grevelingendam. Daar komen turbines om stroom uit water op te wekken.


In het getijdencentrum in de Flakkeese Spuisluis bij Bruinisse kunnen ontwikkelaars van turbines technologieën in een werkelijke omgeving testen en showen. Niet ver op zee, maar bereikbaar en daardoor betaalbaar.

Het TTC is een van de zes projecten die worden ondersteund met geld uit de 25 miljoen euro die het Rijk vorig jaar uittrok voor de maatregelen van oud-premier Jan Peter Balkenende om de Zeeuwse economie te versterken. De initiatiefnemer is BT Projects. Directeur Ferdinand Dees heeft een 'goed gevoel' bij de gunning aan Van der Straaten. ,,Het is een heel enthousiaste jonge club. Ze hebben hun stinkende best gedaan voor een zo scherp mogelijke aanbieding. Het is leuk om met die mannen te sparren. Ze hebben er zin in."

Stroomgoten

Omdat buiten het stormseizoen moet worden gewerkt, begint Van der Straaten in april. De bedoeling is om het twee jaar geleden gebouwde doorlaatmiddel, waarmee het water in het Grevelingenmeer wordt ververst, te verlengen met drie stroomgoten met een lengte van 50 meter. Daarvoor wordt met een tijdelijke dam een bouwput in het water gemaakt, die daarna wordt leeggepompt. ,,Op 1 oktober moeten we klaar zijn met de grote werkzaamheden", vertelt Dees. ,,Dan moet de tijdelijke dam weg zijn." Eind december is het TTC klaar, in 2019 gaat het draaien.

Dees verwacht geen vertraging, hoewel nog niet alle procedures rond zijn. De gemeente Schouwen-Duiveland heeft vorig jaar al een bouwvergunning verstrekt, maar het wachten is nog op een verklaring van geen bezwaar van de provincie. 

Elektriciteitsleiding

En voor de pompen om de bouwput droog te zetten, hoopt Dees op een elektriciteitsleiding van Stedin. ,,Ik dacht dat er al een bouwaansluiting was, omdat Van den Herik twee jaar geleden ook zo'n bouwput heeft gemaakt. Maar dat was niet het geval. Dus heeft Van den Herik een dieselgenerator neergezet die 140.000 liter diesel heeft gebruikt om de put droog te pompen. Ik snap dat je niet patsboem een elektriciteitsleiding kunt neerleggen, maar ik zou toch graag willen voorkomen dat we zoveel dieselolie moeten verstoken. Dat zijn zeven tankwagens vol, en dat voor een project voor duurzame energie. Dus als het anders kan, graag."

Van over de hele wereld is er belangstelling om turbines in het TTC Grevelingendam te installeren. Er zitten twintig projecten in de pijplijn, aldus Dees, waarvan er zes concreet zijn. De twee turbines waarmee wordt begonnen, zijn die van Pentair Fairbanks Nijhuis uit Winterswijk en eentje van Deep Water Energy (DWE) uit Arnhem. In Kapelle wordt door Water to Energy hard gewerkt aan nummer drie. Het ligt voor de hand dat de turbines die over een paar jaar in de doorlaat in de Brouwersdam moeten komen eerst worden ontwikkeld in het TTC-GD.


Zie verder: https://www.pzc.nl/zeeuws-nieuws/van-der-straaten-bouwt-getijdencentrum-grevelingendam~a9e6595d/


MaRINET2 to fund offshore renewables testing through 2nd call for applications

Geplaatst 15 jan. 2018 02:48 door Peter Scheijgrond   [ 15 jan. 2018 02:51 bijgewerkt ]


15 January. The EU-funded MaRINET2 project has launched its second call for applications today. Successful applicants will receive free access to a world-leading network of testing and research infrastructures. The call is open to offshore energy technology developers, including wind, wave and tidal energy at system and component level. It is open until 28 February 2018.

 

MaRINET2 is a €10.5m Horizon 2020 funded project which supports offshore renewable energy R&D activities. It provides free-of-charge access to a network of 57 world-leading research facilities across Europe through a series of competitive calls.

 

MaRINET2’s first call provided €1.3m funding to 34 technology development teams. The second call will further expand this R&D activity and help secure Europe’s position as the global centre of excellence for offshore renewable energy.

 

MaRINET2 Project Coordinator, Dr Jimmy Murphy, University College Cork said: “MaRINET2 is an important driver of offshore renewables R&D in Europe. Europe’s offshore renewable testing facilities are second to none globally, and MaRINET2 puts these facilities at the disposal of technology developers to help test and validate their concepts”.

 

“The first MaRINET2 call was very effective in providing support to technology developers around Europe, many of whom are in the middle of their testing programmes right now. We will look forward to expanding this with in the second call”, concluded Dr Murphy.

 

For details on eligibility criteria, how to apply, available testing infrastructures etc. please visit the Marinet2 website: http://www.marinet2.eu/facilities/application-procedure/


MET-Certified workshop

Geplaatst 4 mei 2017 12:25 door Peter Scheijgrond   [ 4 mei 2017 12:32 bijgewerkt ]

met-certified
DMEC en NEN nodigen u van harte uit voor een workshop op vrijdag 12 mei waarbij u wordt bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op het gebied van normalisatie en certificatie voor golf-, getij- en OTEC technologie onder IEC. Door gebruik te maken van goede normen en degelijke certificatie kunnen de risico’s van getijdenprojecten aanzienlijk worden teruggebracht.
 
De workshop maakt onderdeel uit van het MET-CERTIFIED project en aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Doelgroep van deze workshop: technologie ontwikkelaars, supply chain, classificatie bureaus, test laboratoria, project ontwikkelaars, financiers, verzekeraars, bevoegdgezag.
 
Programma opgezet:
 
9:30       Ontvangst met koffie
10:00     Opening, introductie over MET-Certified project
10:15     Nieuwste ontwikkelingen op het gebied van normalisatie (Martijn Geertzen)
10:45     Nieuwste ontwikkelingen op het gebied van certificatie (Peter Scheijgrond)
11:15     Wensen vanuit de markt wbt normen en certificatie:
                - Wie is waarmee bezig, wat is uw behoefte tav certificering, hoe kunt u deelnemen?
12:00     Lunch (optioneel)

Locatie: NEN, Delft


Aanmelden via: peter@dutchmarineenergy.com

Haalbaarheidsonderzoek Tidal Bridge voor Indonesië

Geplaatst 4 mei 2017 12:19 door Peter Scheijgrond   [ 4 mei 2017 12:21 bijgewerkt ]

TB Render-Waterenergie news pageTidal Bridge BV, een joint venture van Strukton International en DEC, is gestart met het haalbaarheidsonderzoek voor het Palmerah Tidal Bridge project in Indonesië. Het project heeft de National Strategic Project Status, wat het nationale belang benadrukt. Het project omvat de bouw van een drijvende brug met daaraan verbonden ‘s werelds grootste getijdenenergiecentrale.

Het eerste fase van het plan bestaat uit de bouw van de 800 meter lange drijvende brug over de Larantuka Strait in Oost Flores met een getijdenenergiecentrale. Deze zal een geïnstalleerde capaciteit hebben van 18 MW tot 23 MW. Hiermee moeten meer dan 100.000 mensen in de regio worden voorzien van stroom.

Het voornemen is om na het realiseren van de eerste fase de centrale uit te breiden tot een geïnstalleerde capaciteit van 90 MW tot 115 MW. Hiermee zullen uiteindelijk meer dan een half miljoen mensen bereikt worden.

“Met deze mijlpaal kunnen we onze kennis en ervaringen laten zien. Het is geweldig om de kans te krijgen bij te dragen aan dit state-of-the-art in Indonesië. ”

André Hoogeveen, General manager Strukton Sustainable Energy

De brug en de getijdenenergiecentrale zullen bijdragen aan de ontwikkeling van het oostelijke deel van Indonesië door de verbinding van de eilanden. Daarnaast heeft het een directe impact op de visserij en landbouw in de regio, stimuleert het toerisme en verbetert het de toegang tot educatie en gezondheidszorg op de lange termijn. De geplande locatie, de Larantuka Strait, is door de waterstroming uitermate geschikt voor het genereren van getijdenenergie. Het biedt de inwoners daarbij de mogelijkheid om op meerdere manieren van de brug te profiteren.

“We zijn er trots op om bij te dragen aan dit project voor een brug met geavanceerde technologie en getijdenenergiecentrale en daarmee de levensstandaard van de lokale mensen te verhogen.”

Eric van den Eijnden, CEO Tidal Bridge

De start van het haalbaarheidsonderzoek voor dit baanbrekende project is het resultaat van de ondertekening van de Head of Agreement in april 2016. Het is tevens het eerste project binnen de Nederlands - Indonesische samenwerking op gebied van waterwerken. Het project wordt gesteund door het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur & Milieu, de Nederlandse ambassade in Jakarta, de Indonesische provincie NTT, het Ministerie van Energie, Publieke werken & Zeevaart en de Indonesische ambassade in Den Haag.

“De Indonesische overheid was aangenaam verrast door de inventiviteit van het voorstel van de partners. ”

Latif Gau, CEO Tidal Bridge Indonesia

Meer informatie over Tidal Bridge BV: www.tidalbridge.com

4 million euro for Tidal Technology Center Grevelingendam

Geplaatst 4 mei 2017 12:17 door Peter Scheijgrond

dws-ttc-impression-770pxThe Dutch government has granted the Tidal Technology Centre Grevelingen 4.1 million euro for its initiative to build three testing channels for tidal turbines in Grevelingen, the Netherlands.

The grant is part of a 25 million euro package to stimulate the regional economy. The package also includes funding for a living lab research programme on integrated issues in river delta’s such as energy, flood protection and food security.

dws-ttc-flakkeese-spuisluis-350px

The Flakkeese sluice in the Grevelingen dam has recently been upgraded by Dutch national public works Rijkswaterstaat. Depending on the tides the water can now flow in either direction. 

Research on tidal energy
The three testing channels will be located in an existing drainage sluice in the Grevelingen dam that connects lake Grevelingen to the Eastern Scheldt tidal bay.

The channels will include monitoring and datalog systems for developers of tidal turbines to test, demonstrate and certify their products.

It will also feature 4 demonstration turbines that will be made available to research institutes and universities for independent research.

The centre reports that it has 20 interested parties to use the test facilities.

Higher water speeds
Tidal turbines that are built in a dam or storm surge barrier operate under different circumstances than the ones in open sea.

Compared to a free-stream offshore setting, the speed of the passing water is much higher. On the other hand the differences between high and low tides are lower and there is limited space in the dam or barrier.

The centre aims to contribute to innovation and development of tidal turbine techniques for low head water streams.

The Tidal Technology Centre is expected to be completed in 2017-2018.


FROM:
http://www.dutchwatersector.com/news-events/news/24835-tidal-technology-center-granted-4-million-euro-for-test-facility-grevelingen.html

JRC Ocean Energy Status Report: 2016 Edition

Geplaatst 29 mrt. 2017 03:13 door Peter Scheijgrond

Mar 28 2017 - 2016 JRC Ocean status report focuses on technological progress in ocean energy, market creation, and policy instruments available at European and national level.

big wave

Tidal stream and wave energy technologies have showed considerable technological progress in 2016, culminated with the creation of the first ocean energy farms. Both technologies are also gathering increasing support to overcome technological and financial barriers for deployment in the future European energy system, according to the latest JRC report presenting the technology, market and economic aspects of ocean energy in Europe.


Europe is the global leader in development of ocean energy technologies

According to the JRC Ocean Energy Status Report 2016, Europe is the global leader in the development of ocean energy technologies, hosting most of global developers (52% of tidal stream and 60% of wave energy developers). However, the installation of ocean energy devices is taking place at a slower pace than expected, with only 14MW of ocean energy installed capacity at the end of 2016, instead of 641MW declared by the EU Member States in their national renewable energy action plans.

From the technological point of view, there is no lack of projects in the sector; the pipeline of announced European projects could reach 600MW of tidal stream and 65MW of wave energy capacity by 2020. Taking into account only projects that have already secured funding, 71MW of tidal stream and 37MW of wave energy capacity could be operational within the EU in 2020.

Tidal and waves energy generation technologies are at the most advanced stage

Ocean energy generation is an emerging sector. Several technologies are being currently developed, such as harvesting energy from tides and waves, ocean thermal energy conversion ( by exploiting the temperature difference between deep cold ocean water and warm tropical surface waters), or salinity gradient (obtaining energy available from the difference in the salt concentration between seawater and river water). The various ocean energy technologies are at different stages of technical and commercial development.

In Europe, tidal and wave energy are those poised to provide the most significant contribution in the European energy system in the short-to-medium term. However, the reduction of costs of about 75% by 2025, is necessary for both wave and tidal energy technologies to meet the target set out in the relevant SET-Plan Declaration of Intent.

charts
Distribution of wave energy developers in the world

©JRC Ocean Energy Database, own analysis
charts
Distribution of tidal energy developers in the world

©JRC Ocean Energy Database, own analysis

In the period 2014-16 tidal energy sector has made significant progress towards commercialisation. It culminated with the installation of the first tidal energy array in the Shetland islands, followed by the four 1.5 MW rated turbines deployed as part of the Meygen project in the Pentland Firth in November 2016. A number of smaller tidal projects have gone live in the EU and in Canada, and further demonstration projects are expected to become operational in 2017.

Wave energy technologies are at an advanced development phase, however development has slowed down in the past few years. Several national and international initiatives in Scotland, Ireland and the US, to mention a few, have been put in place to support and follow the tangible progress made by the technology towards commercialisation.  

Ocean energy in the focus of EU decarbonisation policies

There is a strong commitment from the EU to back the development of ocean energy, from supporting projects at research and development stage, to demonstration plants and regional collaboration. The European Commission has strengthened its support for the development of ocean energy within the Strategic Energy Technology Plan of the European Commission. As such, cost targets for wave and tidal energy have been agreed to ensure the long term uptake and viability of both technologies.

The Ocean Energy Forum, supported by the European Technology and Innovation Platform for Ocean Energy, have delivered to the European Commission and stakeholders the Ocean Energy Strategic Roadmap ("Building Ocean Energy for Europe"), identifying key hurdles of the sector, and specific recommendations for each ocean energy technology.

The next few years will be fundamental to understand how far and how fast the markets for both wave and tidal energy technology can be formed.

EU supports development of ocean energy with financial and advisory mechanisms

Strong mechanisms at European level are in place to support the development of technology from early stage prototypes through commercialisation. The H2020 programme alone has been funding with over EUR 60 million R&D projects in wave and tidal energy in 2014-16. NER 300, the EU funding programme for innovative low-carbon energy demonstration projects, InnovFin (a series of integrated and complementary financing tools and advisory services offered by the European Investment Bank Group together with the European Commission) and the European Regional Development Fund (ERDF) mechanisms are supporting the deployment of demonstration projects. Collaboration initiatives at regional level are catalysing the formation of marine energy clusters to consolidate the European supply chain.

Meeting the ambitious targets of the SET-Plan require intensified collaboration between the different players to sustain the policy drive for the development of ocean energy in Europe.

JRC Ocean Energy Status Report: 2016 Edition

2016 edition is the second Joint Research Centre's ocean energy status report. While the first report, 2014 JRC Ocean Energy Status Report, gave an overview of the ocean sector in the European Union, including technology descriptions, this second version focuses more on the developments that have taken place in the sector in 2016 in terms of technological progress, market creation, and policy instruments available at European and national level.


From: https://ec.europa.eu/jrc/en/news/jrc-ocean-energy-status-report-2016-edition


International Course on Marine Energy

Geplaatst 18 feb. 2017 02:36 door Peter Scheijgrond

The international course on Marine Energy Technologies in the Netherlands will be held on March 29, 30 and 31st of 2016. The course focuses on the latest innovations taking place in tidal energy, wave energy, Salinity Gradient Power and OTEC. The course will be held at NWP in The Hague, Deltares in Delft and Tocardo in Den Oever. For more Information and registration please visit the PAO website here.

In this course you will learn:

  • To understand the available technologies for marine energy and asses the feasibility of the various forms such as wave energy and tidal energy;
  • principles of operation, the design philosophies, construction, installation and maintenance;
  • how various feed-in systems work in the Netherlands, but also UK, France and Canada;
  • how to asses resource potential;
  • how to develop your own business case model.
Participants

This course is targeting engineers, policy makers, regulators and financial experts concerning renewable energy projects, energy companies, marine and energy consultants in the North Sea area.


1-10 of 55